JAPANESE | ENGLISH

既存の梁を使ったトップライトのような光

マンション1室のスケルトンリノベーション。間取りを一新し、廊下を最小限にしたL型のリビングダイニングのレイアウトに変更しました。住戸を分断していた四本の梁の隙間に間接照明を作り、天窓から降り注ぐような光を生み出しました。部屋の隅々まで明るい家にすることができ、一般的なマンション住戸の間取りがもつ、明るいベランダ側と暗い共用部側という明るさの裏表を解消しました。

Using existing beams to create lighting that mimics a skylight

This was a renovation project for the skeleton of an apartment unit. We completely renewed the unit plan into an L-shaped living/dining room layout that minimizes hallway space. Lights were installed in slits between the four existent beams that divided the apartment unit, creating indirect lighting that shines down into the room like a skylight. This allows light to flow throughout the apartment unit, resolving the planning issue of a dark hallway in contrast to a bright balcony, an arrangement commonly seen in apartment complexes.

一社アパートメントIssha Apartment

住宅(マンションリノベーション)/愛知県名古屋市

house/Nagoya,Aichi

Use : house
Building site :Nagoya,Aichi
Total floor area :80.42㎡
Photo : Koji Fujii/Nacasa and Partners Inc.

ページTOPへ