JAPANESE | ENGLISH

倉庫業を営むイーソーコ総合研究所主催による、倉庫リノベーション研究会で提案したプロジェクト。物流の変化によって大規模倉庫が内陸に移転する状況のなか、倉庫ならではの転用方法を検討しました。
私達が検討した東運第一倉庫は、北側を走る東京モノレールには年間8,800万人、南側の首都高羽田線には年間3,600万台もの通過交通が存在しています。この通過交通への潜在的な広告効果を利用するために、倉庫の一部をショールームとして活用する計画案を提案しました。
中央部分には倉庫機能を残し、外壁側に三角形の形状のショールームを並べました。壁が斜めになることで、モノレールや首都高からの視線を受け止める形状となり、またそれぞれの速度に合わせて壁の角度を調整しています。これにより、付近を通過する人々に効果的にアピールすることができる展示施設となります。
倉庫の立地にポテンシャルを発見し、周囲との関係性をリノベーションする提案を行いました。

This was a proposal submitted at the warehouse renovation research conference hosted by e-SOHKO Research Institute Inc., an institute that deals with warehouse research. We investigated methods of reuse unique to warehouses in this age, when large-scale warehouses are driven inland due to changes in commodity distribution. Through-traffic around Toun Warehouse 1, the warehouse that we studied, included 88 million passengers on the Tokyo Monorail to the north and 36 million cars on the Shuto Expressway Haneda Route to the south. Our proposal included using a section of the warehouse as a showroom, making use of the area’s inherent advertising effect towards the through-traffic in all directions. Warehouse functions are retained in the center of the warehouse, while triangular showrooms line the outside perimeter. The triangular tilt of the walls takes into consideration the views from the monorail and expressway. They are furthermore tilted at angles relative to the speeds of traffic. This allows the warehouse to become a showcase that effectively reaches out to passersby. This proposal unearths the potential of the warehouse’s siting and renovates its relationship to its surroundings.

Open-Traffic SOHKOOpen-Traffic SOHKO

ショールーム・倉庫/東京都港区芝浦

showroom,office/Shibaura,Tokyo

Use : showroom,office,warehouse
Building site : MInatoku,Tokyo
Total floor area :9,956㎡

ページTOPへ